Alle ervaringen

We willen een topgroep worden

Bas van Oudenaarde & Berend Onnes

Tech Lead Data Science & Digital Transformation Strategist

Hoe zijn jullie bij ilionx terechtgekomen?

Bas

Ik werkte 5 jaar voor een bedrijf dat zich van oudsher bezighield met de integratie van systemen. Daar zijn we begonnen met data via een start up constructie. Inmiddels is het bedrijf onderdeel van ilionx en uitgegroeid tot een eigen unit op het gebied van data engineering, machine learning en analytics. Mijn achtergrond is wiskundig met heel veel techniek. Ik ben ooit begonnen als developer en heb alle rollen wel gezien. De laatste jaren focus ik me op datavraagstukken, de complexiteit ervan interesseert me bijzonder.

Berend

Toen de start up een scale up werd, kwam ik erbij met mijn achtergrond in transport en logistiek en kennis van business processen. Al snel werden we officieel onderdeel van het bedrijf en nu zijn we een eigen vestiging van ilionx. Ik wil me in de techniek verder ontwikkelen, dus dit is een hele mooie kans.

Bas

Niet dat ik merk dat we nu onderdeel zijn van een groot bedrijf qua bureaucratie. We rapporteren hooguit op een andere manier, maar we hebben nog steeds onze way of working en cultuur.

Berend

Ik zie wel de voordelen van de grotere schaal waarop we nu werken en de toegang tot kennis, bijvoorbeeld via de competence centers.

Wat zijn jullie ambities met observability?

Bas

De digitale transformaties leiden tot steeds meer puzzelstukjes en het wordt steeds belangrijker om te monitoren hoe alles in het geheel functioneert en of het nog wel goed gaat. Met alerts kun je weliswaar signaleren of er iets fout gaat, maar meestal is het dan al te laat. Daarom hebben we de observability- propositie ontwikkeld, waarbij we klanten helpen met een manier van systeem- en procesbeheer die niet alleen uitgaat van reageren op incidenten, maar vooral op het voorkomen ervan met voorspellende modellen.

Berend

Het IT-landschap wordt inderdaad steeds complexer en het wordt daardoor steeds moeilijker om te weten waar dingen uit de pas lopen en hoe je daarop kunt anticiperen. Observability is een combinatie van monitoring, Application Performance Monitoring en kunstmatige intelligentie, waarmee je de gezondheid van systemen en processen kunt meten en zelfs voorspellen. Dan kun je zorgen dat je een plan hebt en schade voorkomt.

Bas

We hebben er allebei al ervaring mee opgedaan. Zo heb ik een bank geholpen door voor hen een abstract model te ontwikkelen op basis van metingen in hun nieuwe data lake. Dat model heeft hen op zeker moment veel geld bespaard door vroegtijdig te signaleren.

Berend

In de luchtvaart werkt het ook. Ik heb een model geïmplementeerd dat luchtverkeersleiders helpt om het baangebruik te optimaliseren. In zo’n proces zie je veel informatiestromen samenkomen en automatisch processen triggeren. Door patronen in data en volumes te herkennen konden we tijdig maatregelen nemen.

Hoe gaan jullie dit idee bij ilionx uitvoeren?

Bas

Bij data driven heb je het natuurlijk over techniek, maar het gaat er vooral om dat we het probleem van de klant oplossen en hun business efficiënt maken. Dat werkt niet als we teveel in hokjes blijven denken. Daarom is het mooi dat we bij ilionx ook toegang hebben tot andere specialismen, zoals cloud, of security. Maar we gebruiken wel alle technische mogelijkheden die er zijn, zoals streaming data, IoT of dashboards. We voegen er vooral mogelijkheden aan toe. Binnen het Data team kijken we naar alle aspecten om observability tot een succesvolle propositie te maken. Het begint met het team meenemen en bekijken welke technieken daarbij horen, opleidingen uitstippelen. En met elkaar goed snappen hoe en waarom en wat observability oplost.

Berend

Ik zie nogal eens technische oplossingen waar eigenlijk geen probleem voor is. De vraag is: waar zit de pijn en hoe nemen we die weg? Hoe kom je tot actionable insights? Wij zijn dan wel bezig met de  meest geavanceerde technieken, maar hoe helpen deze de klant? De propositie voor observability geeft onze klanten controle in hun complexe IT-landschap. Er is al flink wat animo voor, dat is bewijs dat we op het goede spoor zitten. Het toepassen van nieuwe technologieën betekent dat we gaandeweg bijleren, de klant meenemen en natuurlijk zorgen dat het team mee kan groeien. De meeste jonge mensen bij ons zijn data scientists en we helpen hen om een brede oriëntatie te krijgen.

Hoe ziet de toekomst van het team eruit?

Berend

We zorgen dat onze mensen goed zijn toegerust. Trainingen of certificering zijn randvoorwaardelijk, we vinden dat we onze klanten moeten garanderen dat we kwaliteit leveren. Het team is divers, met data scientists, business intelligence consultants en architecten. We ondernemen de ontdekkingsreis samen en met veel plezier.

Bas

We willen vooral gaan groeien, voor dit jaar iets harder op het gebied van data engineering, naast analytics en data science. Niet alleen voor observability, we doen meer waar engineering belangrijk is zoals DataOps en Cloud Data Platformen. We zijn een relatief jong team en allemaal gegrepen door de kansen die data driven werken biedt. Per individu bekijken we wat er nodig is en maken de vertaalslag naar de hele groep.

Berend

ilionx zit al bij veel serieuze klanten binnen, dat geeft ons de kans om daar een podium te krijgen voor ons product. En te laten zien dat we hen met onze innovaties echt kunnen helpen bij hun digitale transformatie.

Bas

Wat dat betreft is het mooi om onderdeel te zijn van een grote organisatie. Meer resources, meer klanten en dus meer groeimogelijkheden. We kunnen zoveel bereiken als we in ‘wij’ denken. We willen echt een topgroep worden.

Samen blijven ontdekken en het beste uit jezelf halen

Onze mensen vertellen

Loading

Data Engineer

Je werkt aan uiteenlopende projecten voor een of meerdere ilionx klanten.

Den Bosch v Medior

Microsoft Business Intelligence (BI) Consultant (medior)

Vind jij het leuk om data uit te pluizen?

Amsterdam v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Laat jij onze klant de mogelijkheden van data zien?

Groningen v Senior

Microsoft Business Intelligence (BI) Consultant

Houd je van snel veranderende omgevingen?

Amsterdam v Senior

Traineeship BI

Pas afgestudeerd en wil jij jezelf in een korte periode (verder) tot een Busines...

Utrecht v Junior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Maastricht v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Je helpt onze opdrachtgevers van data tot dashboard!

Utrecht v Senior

Business Intelligence (BI) Consultant

Neem jij de vakinhoudelijke leiding op je bij de complexere BI projecten?

Maastricht v Senior

Business Intelligence (BI) Consultant

Impact maken op de business van je klanten?

Zwolle v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Jij kan informatievragen vertalen naar technische oplossingen.

Groningen v Medior

Data Architect

Help jij onze klanten invulling te geven aan een op data gedreven strategie?

Maastricht v Senior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Utrecht v Medior

Data Engineer

Heb jij ook een passie voor het bouwen van data pipelines?

Amsterdam v Senior
Link gekopieërd