Alle ervaringen

Het is nodig en we hebben echt een plan

Cindy Castricum, Letticia de Hart & Nena Maenhout

BI Consultant, Salesmanager & Business Analist

Hoe zijn jullie bij ilionx terechtgekomen?

Cindy

Tot 2020 werkte ik als hoofdredacteur in de journalistiek en maakte bladen en websites voor en over ambtenaren en overheidsbestuurders. Met veel plezier, maar op zeker moment wilde ik wat anders. Daarom meldde ik me aan voor de Microsoft Azure Data & AI track van Techionista Academy. Na een intensieve opleiding van vier maanden hield ilionx een presentatie. Het leek me een leuk bedrijf waar veel mogelijk is en zodoende ben ik er begonnen als BI consultant.

Nena

Na mijn hospitality-opleiding was de vraag: wat nu? Toen ik werd gebeld door een partij die vrouwen enthousiast maakt voor IT, dacht ik: dat is dynamisch en daar kan ik aan een serieuze carrière werken. Na twee jaar beheerfuncties bij een bank heb ik in een ontwikkelteam als analist gewerkt. Om mijn IT-kennis te vergroten zocht ik meer verdieping en ben gaan werken als Salesforce consultant. De verdieping was interessant, maar ik miste mijn rol als analist. Bij ilionx krijg ik nu de kans om me verder te ontwikkelen als business analist.

Letticia

Ik heb totaal geen technische achtergrond, ik kom uit de Sales. Tien jaar geleden kwam ik in contact met een grote IT’er en dacht: waarom zijn er nog steeds zo weinig vrouwen in de ICT? Daar ben ik over gaan vloggen. Dat doe ik nog steeds, elke week een vlog. Bij ilionx werk ik als salesmanager en ik heb samen met Cindy en Nena female ilionx opgericht.

Wat willen jullie bereiken met female ilionx?

Letticia

Meer vrouwen in de IT! We willen laten zien dat er veel mooie mogelijkheden zijn. Anderzijds willen we vrouwen ook stimuleren om zichzelf te blijven en zich niet aan allerlei normen aan te passen. Dat je carrière mag maken zonder dingen die voor jou belangrijk zijn in te leveren.

Nena

We hebben een driejarenplan gemaakt met concrete doelstellingen. We willen bijvoorbeeld dat er over twee jaar een vrouwelijk directielid op C-level is. Daarnaast organiseren we themasessies, coaching en consultatie. De behoefte van vrouwen is vaak anders dan die van mannen.

Cindy

ilionx is al een heel inclusief bedrijf, maar er zijn gewoon weinig vrouwen in IT. Ook daar willen we verandering in brengen en vrouwen echte kansen bieden. Daarom werken we samen met recruitment, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Mijn eerdere ervaring met een netwerk voor vrouwen in de journalistiek komt daarbij goed van pas.

Letticia

We richten ons ook op klanten. We maken hen ervan bewust dat er goede, ambitieuze vrouwen zijn in IT en dat ze op verschillende manieren naar hun vraag kunnen kijken. Ze denken dat ze vijf dagen per week een ervaren consultant nodig hebben, maar waarom zou een zij-instromer, een duo of zelfs trio niet net zo goed of beter kunnen zijn?

Cindy

Het gaat niet alleen om technische kennis of fulltime beschikbaarheid. Een medewerker moet ook bij de klant passen, bijvoorbeeld qua persoonlijkheid. Dan is er echt een match. Dat willen we zichtbaar maken.

Nena

We vergeten de organisatie zelf daarbij natuurlijk niet. Kijk maar eens naar de vacatureteksten. Die gaan nog vaak over leaseauto’s of andere zaken waar vrouwen minder in geïnteresseerd zijn. Daar vinden we wat van.

Cindy

Er zijn wel mensen die zich afvragen waar zo’n eigen clubje nou voor nodig is. Sommigen, zowel mannen als vrouwen, waren eerst sceptisch, maar de meesten zijn inmiddels enthousiast.

Nena

Klopt, ik heb ook wel eens negatieve reacties gehad, ook van mannen trouwens. Jammer dan, je kunt nooit iedereen tevreden houden. Er zijn zeker nog stappen te zetten in de IT-branche en bij ilionx. Ik draag er graag aan bij om ervoor te zorgen dat er meer aandacht is voor inclusiviteit en authenticiteit.

Letticia

Het gaat om empowerment van vrouwen, waarom zou dat niet nodig zijn of niet mogen? Mensen zijn zich vaak niet bewust dat er verschillen zijn. Het is goed om daarover met elkaar in discussie te gaan.

Hebben jullie naast female ilionx nog wel tijd voor andere mooie projecten?

Letticia

female ilionx is het grootste deel van mijn werk! Door persoonlijke omstandigheden werk ik op dit moment minder en ik mag er veel tijd aan besteden. Ik ga de gesprekken aan met klanten over de invulling van hun vraag en de mogelijkheden van ‘andere’ medewerkers. Dat kunnen vrouwen zijn, maar ook mensen met een andere achtergrond. Verder werk ik aan manieren om connected te blijven, zeker nu mensen veel thuiswerken. En ik blijf mijn vlogs maken.

Nena

Ik heb je vlogs bekeken voordat ik op gesprek ging. Ze geven echt een goed beeld! Ik werk op dit moment bij een grote beddenfabrikant als business analist en process engineer. Samen met de Product Owner, teamleiders en key users werk ik o.a. aan de optimalisatie van de Salesforce Service Cloud. We houden sessies en werken scenario’s en processen uit – bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van vertraging in de productie. Zo geven we de totale customer care vorm.

Cindy

Ik werk als informatieanalist bij een omgevingsdienst. Data verzamelen, updaten en analyseren en ervoor zorgen dat ze op de juiste manier in rapportages terechtkomen. De organisatie werkt niet met PowerBI, waar ik tijdens mijn opleiding mee heb kennisgemaakt, maar met Tableau. Het is dus voor mij een mooie gelegenheid om een nieuwe tool te leren.  Gemeenten en de provincie zijn de opdrachtgevers,  dus het kwam goed uit dat ik vanuit mijn vorige werk al bekend ben met de overheid. Een goed voorbeeld van een match dus. Van twee kanten, want mijn opdracht is onlangs verlengd.

Hebben jullie het naar je zin bij ilionx?

Nena

Zeker, het is een grote organisatie met mooie klanten en projecten, maar het voelt klein en persoonlijk. Ik heb zelf wel echt moeite gedaan om met mensen in contact te komen. Ik val officieel onder de Management Consultancy unit in Amsterdam, maar ben daarnaast ook onderdeel van de Salesforce unit. Hierdoor blijft mijn Salesforce kennis up-to-date en leer ik daardoor ook weer andere collega’s kennen. Daarnaast volg ik een training met zeven andere vrouwelijke collega’s. Ik vind het heel inspirerend om te werken met vrouwen en mannen die weten wat ze doen en veel kennis hebben.

Cindy

De onboarding was perfect in orde, ook onder de bijzondere omstandigheden in 2021. Mensen leren kennen gaat inderdaad makkelijk, bijvoorbeeld vanwege alle mogelijkheden die er zijn voor het volgen van opleidingen via de ilionx Academy. Dan kom je ze vanzelf tegen, ook al is dat met name online. Samen met twee collega’s maak ik ook nog het maandelijkse personeelsblad van onze unit. Daardoor ben ik de afgelopen maanden bij een aantal collega’s thuis geweest om ze te interviewen.

Letticia

Mijn verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Ik doe nu een stapje terug, dat betekent dat ik even niet of minder met toonaangevende klanten werk, maar het is gaaf dat ik me met vrouwen en behoud kan bezighouden. Het is nodig en we doen er iets aan. We hebben echt een plan.

Samen blijven ontdekken en het beste uit jezelf halen

Onze mensen vertellen

Loading

Front end Developer

Kan jij ideeën omzetten in code?

Zwolle v Senior

Zaaksysteem Consultant

Weet je alle geheimen van processturing?

Den Bosch Overheid v Medior

Microsoft Power Apps Consultant

Ben jij overtuigd van de meerwaarde van Microsoft Power Apps?

Utrecht v Medior

Lead Office 365 Consultant

Kies je voor veelzijdigheid in je werk?

Den Bosch Overheid v Senior

Software Developer .NET

Ontwikkel jij graag state-of-the-art solutions met de Microsoft stack?

Groningen v Medior

EPD Consultant

Ben jij de expert en sparringpartner voor onze klanten?

Zwolle, Den Bosch, Hoorn v Medior

Traineeship Microsoft Power Platform/Office 365

Pas of bijna afgestudeerd en wil jij jezelf in een korte periode (verder) tot Mi...

Den Bosch Overheid v Junior

Lead Dynamics 365 Consultant

Voel jij je als Lead Dynamics 365 Consultant als een vis in het water?

Den Bosch Overheid v Senior

Security Consultant

Zie jij de online risico’s aankomen?

Amsterdam v Medior

Change Management Consultant

Breng jij mensen in beweging en maak jij impact?

Utrecht v Medior

Microsoft Cloud Developer

Wil jij werken met de nieuwste Microsoft technologieën?

Utrecht v Medior

Business Analist

Spreek jij de taal van de Business?

Amsterdam v Medior

Salesforce Developer

Jij vertaalt de vraag van de klant naar het beste antwoord.

Zwolle v Medior

Business Consultant

Zorg jij ervoor dat er concrete veranderingen voortkomen in bedrijfsprocessen?

Groningen v Senior

Microsoft Dynamics 365 Consultant

Ben jij innovatief, verbindend en resultaatgericht?

Utrecht v Medior

Informatie Analist

Maak jij de brug tussen de business en ondersteunende disciplines?

Groningen v Medior

Office 365 Consultant

Heb je een enorme drive voor Office 365 én SharePoint?

Den Bosch Overheid v Medior

Customer Support Engineer

Wil jij bijdragen aan een goede IT-infrastructuur in de zorg?

Hoorn v Medior

Business Consultant

Help jij ons mee in innovatieve projecten en uitdagende opdrachten?

Utrecht v Medior

Projectleider

Op zoek naar een baan met inhoud, verantwoordelijkheid en afwisseling?

Zwolle v Senior

Microsoft Dynamics 365 Consultant

Voel jij je als Microsoft Dynamics 365 Consultant als een vis het water?

Den Bosch Overheid v Junior

Office 365 Consultant

Als trusted advisor ben jij verantwoordelijk voor het complete adoptie.

Groningen v Medior

Management Consultant IT- strategie

Denk en acteer jij graag buiten de kaders?

Utrecht v Medior

Security Consultant

Adviseer jij graag klanten op het gebied van informatiebeveiliging?

Utrecht v Medior

Microsoft Dynamics 365 Consultant

Samenwerken aan mooie standaardproducten en implementaties.

Den Bosch Overheid v Medior

Adoptie Consultant

Bedrijven staan niet stil en moeten meegaan met de veranderingen, continu en sne...

Groningen v Medior

Salesforce Marketing/Commerce Cloud Consultant

Samen met onze Lead Consultants en het Management stel je een plan op.

Amsterdam v Medior

Microsoft 365 Consultant

Wil jij impact maken bij onze klanten door het inzetten van Microsoft 365?

Utrecht v Medior

Scrum Master

Op zoek naar een baan met inhoud, verantwoordelijkheid en afwisseling?

Zwolle v Senior

Business Analist

Vind je het leuk om veel gesprekken te voeren en ben je een goede luisteraar?

Zwolle v Senior

Software Developer .NET

Houd jij van inhoudelijke en afwisselende projecten?

Den Bosch Overheid v Medior
Link gekopieërd