Ilionx - Be the expert

"Klein project, maximaal resultaat"

Het bouwen van een voice app voor de ilionx DevDays

Hey Alexa, doe mij ook zo’n voice app
(binnen een paar dagen)

Bij ilionx krijg je voldoende mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Waar je niet altijd grip op hebt, is het feit dat de technische ontwikkelingen ontzettend snel gaan. Zeker als consultant zit je vaak bij de klant al aan een gekozen stack, waardoor je niet altijd gebruik kan maken van al deze coole dingen. Naast de reguliere trainingen, cursussen en pizzasessies heb ik daarom de stoute schoenen aangetrokken en een voorstel gedaan om binnen ilionx Amsterdam een hackathon te organiseren.

Hackathon voor de DevDays

Onder het motto ‘waarom niet’ lichtte ik tijdens een pizzasessie alvast een tipje van de sluier op. Tussentijds heb ik nog even overleg gehad over de inhoud van de hackathon, waarna de uitnodigingsmail werd verstuurd. Idee? Minimaal drie avonden onder het genot van een heerlijke maaltijd werken aan een tof plan in verschillende teams.

De hackathon is afgetrapt door een groep van zeven developers. Je zult altijd zien dat je ergens goed op voorbereid bent om vervolgens tot een veel beter idee te komen. Zo organiseert ilionx elk jaar de DevDays. Tijdens de kick-off van de hackathon kwam het idee naar voren om iedereen die naar dit tweedaagse evenement komt, zichzelf in te laten checken door middel van voice. Via een check-in button vanuit de webapplicatie wordt het voice proces gestart. Gedurende het inchecken wordt door middel van spraak gevraagd wie je bent, van welke vestiging je bent, wat je functie is en of wij een foto mogen maken.

Snelle leercurves

Wij hebben ervoor gekozen om gebruik te maken van Vue.js voor de front-end, Azure Functions voor de back-end en Dialogflow voor de voicecontrol. De gekozen stack komt voort uit wat wij in een korte periode neer wilden zetten en wat wij van én met elkaar wilden leren. Zo is bijvoorbeeld Vue.js niet per definitie nieuw op het gebied van front-end development. De keuze viel hierop omdat het framework een snelle leercurve heeft, ook voor ontwikkelaars die wat minder ervaring hebben in andere front-end stacks zoals Angular of React. Vanuit de back-end is specifiek voor Azure Functions in combinatie met Azure Cosmos DB gekozen, omdat deze qua architectuur zo in elkaar steken dat deze bijvoorbeeld zaken als monitoring, logging, infra en scalability standaard voor jou doen. Hierdoor kunnen wij ons meer bezig houden met de functionaliteit.

We hebben met DialogFlow gewerkt vanwege een opgaande trend met voice. Steeds meer (web)applicaties en devices kunnen spraakgestuurd opdrachten uitvoeren. Gedurende onze hackathon hebben wij maar een beperkte set aan mogelijkheden ontdekt, maar er waren genoeg ideeën waarmee wij onze applicatie verder zouden kunnen uitbreiden. Dat is nog work in progress. Wie weet waar deze ideeën in de toekomst mogelijk zullen landen?

Klein project, maximaal resultaat

Uiteindelijk hebben wij meerdere avonden aan de applicatie gewerkt. De conclusie? Je hoeft niet altijd een groot of onmogelijk project neer te zetten. In dit goede gezelschap kwam plezier op nummer 1. Daarnaast hebben wij elkaar beter leren kennen, staken wij elkaar aan met nieuwe ideeën en kon ieder zich op zijn eigen manier ontwikkelen.

Jeroen Burgers - Frontend Developer

Ik ben Jeroen Burgers, Front-end Developer bij ilionx Amsterdam. Heb je een vraag over mijn verhaal?

jburgers@ilionx.com

Heb je vragen over deze vacature, wil je meer informatie of wil je gewoon contact met ons? Onze deur staat altijd open voor een kop koffie/thee en een goed gesprek!

Mylene Nijman - Recruiter

+31 6 554 83 206 mnijman@ilionx.com