Alle ervaringen

48 uur lang non-stop aan iets moois bouwen? Een droom die uitkomt!

Odyssey Hackathon 2019

Het is donker en stil, en dan begint het: Trompetgeschal, tromgeroffel, een lichtshow en futuristische video’s…

Odyssey 2019 is begonnen! Honderd teams staan in de startblokken om aan deze internationale blockchain & AI hackathon te beginnen, waaronder ons team. On your mark… Get set, go!

We gaan meteen aan de slag. We hebben de taken van tevoren goed verdeeld en we weten wat we aan elkaar hebben. Van tevoren zijn we al een paar keer samen gekomen om elkaar te leren kennen en ons voor te bereiden op de challenge van Nuon (nu Vattenfall). Ook hebben we al een aantal keer gebeld met Vattenfall. Er waren trouwens flink wat buitenlandse teams op de hackathon aanwezig, in onze track zat ook een Duits team. Daarnaast namen we het op tegen drie Nederlandse teams.

Zon, wind en de grid

De vraag was of we iets konden bedenken om de elektriciteits-grid in de toekomst stabieler te maken. Door ons klimaat is de hoeveelheid zonne- en windenergie die we met z’n allen genereren nogal wisselend. Ook zijn er piek- en dalmomenten in het energiegebruik. Hoe kun je er ondanks dit alles met blockchain toch voor zorgen dat de grid stabieler wordt? Ons idee is gebaseerd op het gegeven dat elektrische auto’s eigenlijk rijdende accu’s zijn. En die kun je natuurlijk inzetten om de grid stabiel te houden. Op piekmomenten kunnen de auto’s energie doneren aan het netwerk en op dalmomenten kunnen ze weer opladen.

Business model canvas

We beginnen vrijdagochtend met het business model canvas; aan de slag met de post-its! We brengen zo onder andere het probleem, de oplossing en de stakeholders  in kaart. Het idee staat op papier en als team zijn we aligned, tijd voor de volgende stap. Het is erg tof dat er jedi’s rondlopen (Nee, ze hadden geen echte lightsabers – ja, ze wisten wel heel veel van blockchain, AI, privacy & compliance) die je van alles kon vragen als je vastliep. Ook lopen er mensen van Vattenfall uit Zweden rond waarbij we ideeën kunnen toetsen en vragen kunnen stellen. We hebben nog een aantal keer gepivot. Toen het uiteindelijke idee stond konden we vrijdagavond met programmeren beginnen. Na een biertje om één uur met de bus naar huis een onrustige nacht tegemoet. Want wie kan er nou slapen na een dag waarop je zestien tot achttien uur intensief bezig bent met ruim duizend man om je heen?

Zaterdag: één zwart gat

De volgende ochtend pakken we om acht uur weer de bus. Die zaterdag willen we eigenlijk alles af hebben zodat we zondagochtend nog de puntjes op de i kunnen zetten. Knallen dus! Zaterdag is een zwart gat, we zijn geen moment buiten geweest of met iets anders bezig geweest dan programmeren. Je bent helemaal afgesloten van de buitenwereld en focust op één ding. Dat geeft wel een kick. Weer tot een uurtje of twee doorgegaan, biertje gepakt en weer naar huis. De volgende ochtend oefenen we de demo en zetten we de laatste puntjes op de i. Vervolgens mogen we onze oplossing presenteren voor de jury. Deze bestaat uit iemand van Odyssey zelf, iemand van Renault en iemand van Vattenfall. We worden tweede, na het Duitse team dat de eerste plaats bemachtigt. Daar mogen we best trots op zijn, toch?!

Compliment

Van de jury krijgen we nog een compliment. Ze vragen of we al heel lang een team zijn omdat we zo goed samenwerken. Dat terwijl we elkaar allemaal nog amper kenden van tevoren! Het ging ook goed, moet ik zeggen. De diversiteit, de kennis van front en back end en blockchain, alles resulteerde in een heel mooi resultaat. Of we volgend jaar weer mee doen? Zeker weten! Ik ben heel blij dat ilionx ons de vrijheid en het budget heeft gegeven om dit te doen. Er zijn in ieder geval genoeg enthousiaste collega’s die volgend jaar weer paraat staan!

Meer weten over onze oplossing? Lees ook deze blog.

Link gekopieërd