Ilionx - Be the expert
Alle ervaringen

PIM leidt wegenbouw in goede banen

PIM-project

Zo leidt het PIM-systeem onze wegenbouw in goede banen

Het PIM-project (Pavement Information Modelling) is niet zomaar een project. Maar liefst acht grote bouwbedrijven die in sommige gevallen elkaars partners zijn en in andere gevallen elkaars concurrenten, willen één gezamenlijk systeem. Een centraal informatiesysteem voor Heijmans, Boskalis, Dura Vermeer, BAM, Van Gelder, Strukton, KWS en Ballast Nedam dat het asfaltproces binnen de wegenbouw ondersteunt.

Belangrijkste voorwaarde: flexibiliteit. Want iedereen moet toegang krijgen tot andere informatie. Ga er maar aan staan. En dat is precies wat Wouter Beukers, ICT-consultant bij ilionx en Sietse Robroch, product owner en informatiemanager bij Heijmans, doen. Eens kijken hoe ze dit samen aanpakten.

Thuis vragen ze weleens waarom ik 2,5 jaar met dit project bezig ben. Hoe moeilijk kan het zijn, een weg aanleggen?

Geen prijs

Sietse: “Er was al een softwarepakket dat een deel deed van wat het PIM-systeem nu kan. Dit was ontwikkeld in opdracht van vier aannemers. De anderen wilden dat ook, maar moderner, nieuwer en beter, dus werd er een aanbesteding uitgeschreven. De reactie van ilionx op de aanbesteding? ‘Jullie hebben geen idee van wat jullie willen hebben, hier kunnen we geen prijs voor geven.’ Dat is voor ons de trigger geweest om eerst stil te staan bij wat we nodig hadden.” Toen zijn er workshops georganiseerd om de scope, IT-technische uitwerking en infrastructuur verder vorm te geven. ilionx kwam als beste uit de bus vanwege de multi-tenant aanpak, waarbij de software in de cloud draait en elke partij zijn eigen toepassing krijgt. De opdracht wordt aan ilionx gegund en de samenwerking verloopt meteen goed en soepel; direct en eerlijk.

Best of both worlds

Hoewel beide partijen een andere taal spreken (IT-techniek versus civiele techniek), wordt het door te focussen op wat wel werkt een succes. Met elkaar vinden ze de weg in het doolhof van requirements, civieltechnische en IT-technische termen en expertise. Wouter legt uit: “Het helpt ook dat de twee teams op dezelfde verdieping zaten, schuin tegenover elkaar. De deuren stonden altijd open, je liep zo bij elkaar binnen. Hierdoor werd alles meteen aangekaart en uitgesproken.” Sietse vult aan: “Bij projecten zie je vaak dat frustratie zich opbouwt en dat er een zij-versus-wij-gevoel ontstaat. Bij dit project wordt er binnen één kamer al langs elkaar heen gepraat, want zowel in de IT als in de wegenbouw gebruiken we termen als ‘infrastructuur’ en ‘techniek’, alleen bedoelen we daar iets anders mee. Het is van grote toegevoegde waarde om zo dicht op elkaar te zitten om verwarring en miscommunicatie zo snel mogelijk op te lossen.”

Asfaltcentrale

Het bezoek aan de asfaltcentrale was daarom erg waardevol. Wouter: “Dan snap je veel beter wat je gaat bouwen. Alles wat PIM ondersteunt zagen we in de praktijk: het hele wegenbouw proces, het laboratorium waar asfaltmengsels worden ontworpen, het transport, het asfalteren zelf, regelgeving en onderzoeken. Ik weet inmiddels vrij goed hoe de wegenbouw in elkaar zit en welke afhankelijkheden er allemaal binnen zo’n proces zijn. Thuis vragen ze weleens waarom ik 2,5 jaar met dit project bezig ben. Hoe moeilijk kan het zijn, een weg aanleggen?”

De succesvolle samenwerking leidde tot het nieuwe PIM-systeem dat veel meer functionaliteiten heeft. Hierdoor is er zicht op de planningen, het proces van de asfaltcentrale, onderzoeken en projecten. De volgende stap is dat er koppelingen komen met andere programma’s, waaronder SAP. Met het nieuwe systeem kan er veel meer data met de opdrachtgevers gedeeld worden en dat is met name voor de grootste opdrachtgever, Rijkswaterstaat, belangrijk. Deze acht partijen bestrijken tachtig procent van de markt en kunnen met PIM processen standaardiseren, zonder dat ze op dataniveau van elkaar weten wat de ander doet.

Wouter Beukers - Software developer (PIM)

Ik ben Wouter Beukers, Software developer bij ilionx Utrecht. Heb je een vraag over mijn verhaal?

wbeukers@ilionx.com

 

Relevante vacatures

DevOps Engineer

Kijk jij verder dan waar jouw eigen verantwoordelijkheid ligt en heb jij een passie voor techniek?

Amsterdam, €2.800 - 3.400 v medior 32 - 40 uur

Software Developer

Loop jij graag voorop met innovatieve technologieën & oplossingen op het gebied van Microsoft .NET?...

Den Bosch, €3.000 - 4.000 v medior 32 - 40 uur

Front end Developer

Op zoek naar een werkgever die jou wil helpen om jouw ambities te verwezenlijken?

Zwolle, €3.000 - 4.000 v medior 32 - 40 uur

Software Developer .NET

Heb jij een passie voor het ontwikkelen van hoogwaardige software?

Utrecht, €3. 500 - 4.500 v medior 32 - 40 uur

Front end Developer

Wil jij in een omgeving werken waar goede ideeën en eigen initiatieven worden gefaciliteerd en belo...

Utrecht, €3.500 - 4.500 v medior 32 - 40 uur

DevOps Engineer

Kijk jij verder dan waar jouw eigen verantwoordelijkheid ligt en heb jij een passie voor techniek?

Zwolle, €2.800 - 3.400 v medior 32 - 40 uur

Heb je vragen over deze vacature, wil je meer informatie of wil je gewoon contact met mij? Ik sta altijd open voor een goed gesprek en ik ben bereikbaar via email en telefoon.

Jessica Van Straten - Recruiter

+31 6 500 38 906 jvanstraten@ilionx.com