Ervaring

werknemersgeluk door goed werkende systemen

Mieke Duijsens

Team lead Digital Experience

"De aanpak om tot een ontwerp te komen paste daar niet bij. Toen heb ik een oplossing bedacht die vooral gebaseerd was op de customer journey."

Werknemersgeluk door goed werkende systemen

Nadat ik in 2016 was afgestudeerd in user experience design, solliciteerde ik bij ilionx op het .NET traineeship voor developers. Niet omdat ik per se developer wilde worden, maar omdat ik wilde snappen hoe het werkt. Mijn doel was vooral om als UX designer een goed geïnformeerde gesprekspartner te zijn. Het was een geweldige ervaring. De opleiding was deels in het buitenland en ik heb heel veel geleerd over HTML, CSS, Javascript en natuurlijk .NET.

Hoe ben je weer teruggekomen bij UX design?

Mijn eerste opdracht was meewerken aan een applicatie voor wegenbouwers, Pavement Information Modelling. Deze applicatie doet alle administratie voor wegenbouwers, vanaf de eerste zandkorrel tot aan het onderhoud op de weg. Ik werkte als developer met een team van externe UX designers en zag op zeker moment dat het niet goed ging. De applicatie werd veel groter dan vooraf gedacht, met telkens nieuwe functionaliteiten en informatiestromen. De aanpak om tot een ontwerp te komen paste daar niet bij. Toen heb ik een oplossing bedacht die vooral gebaseerd was op de customer journey. Daarna ging ik steeds meer UX design doen.

Je hebt een apart UX design team opgericht bij ilionx. Hoe ging dat?

Ik heb een flinke tijd fulltime bij een dochterbedrijf van een bank gewerkt en dacht op zeker moment: dit mag wel wat minder. Ik wilde ook andere dingen doen en dat kon gelukkig. Eerst vooral interne ilionx-projecten, maar ik raakte steeds meer betrokken bij projecten van klanten. Toen ik in contact kwam met een UX-collega bij de vestiging in Amsterdam, zeiden we tegen elkaar: zullen we een teampje worden? Dan kunnen we sparren en van elkaar leren.

Ze maakte de overstap naar Utrecht en we hebben het management een voorstel gedaan: richt een UX-team in op het hoofdkantoor. Dat vonden ze best spannend, maar we hadden het goed doordacht en mochten aan de slag. De eerste tijd nog een beetje onder de radar, tot de vraag zo groot werd dat we zelfs 2 nieuwe mensen mochten aannemen. Nu ben ik team lead van 4 UX designers.

Wat voor opdrachten doen jullie?

Dat is heel divers! We werken mee aan interne projecten, zoals het leesbaar en gebruikersvriendelijk maken van BI-rapportages. Ook doen we korte klantprojecten. Met workshops en het uitpluizen van de customer journey halen we de exacte vraag naar boven en geven we advies over design, bijvoorbeeld met wireframes en mockups. Verder worden we ingezet als onderdeel van een team bij klanten. Dan werken we voor langere tijd samen met ontwikkelaars. En we zijn bezig met het uitrollen van een nieuwe service: een scan die met behulp van heuristic evaluation problemen in de gebruikersinterface opspoort. De eerste keer dat we hem gebruikten leverde dat meteen een redesign-traject op.

Hoe vind je het om team lead te zijn?

Omdat ik van tevoren niet wist of het wel bij me zou passen, begon ik onofficieel. ilionx was daarbij super supportive. Dat zijn ze altijd als je plan goed is en je zelf initiatief neemt. Inmiddels kan ik zeggen dat team lead zijn inderdaad bij me past. Ik vind het erg leuk om junioren te begeleiden en te zorgen dat UX design serieus wordt genomen. Zo ben ik onderdeel van een ilionx-brede UX-expertgroep waarin we nadenken over uniformisering en standaarden. Ik merk dat er steeds meer developers zijn die er affiniteit mee hebben. Het werk vraagt om empathie, je moet het leuk vinden om met veel verschillende mensen om te gaan, je te verdiepen in gebruikers en na te denken over dingen als communicatiestijl en behoeften.

Samen met één van mijn medewerkers ben ik op dit moment bezig met de afronding van een mooi project bij een organisatie voor informatiestandaarden in de zorg. Naast overheden faciliteren ze ook zorgverleners. Zorgverleners willen niet met computers bezig zijn, maar met mensen. Het bedrijf zei letterlijk tegen ons: ‘Gooi maar overhoop en begin overnieuw’. Dat vind ik prachtig, complexe projecten die bijdragen aan werknemersgeluk door goed werkende systemen. Ik heb het erg naar mijn zin en vind het erg fijn dat ik zoveel vertrouwen heb gekregen. Daardoor voel ik me een gewaardeerde medewerker.

Applications wordt door ons eenvoudig en begrijpelijk gemaakt. Met plezier werken onze experts samen aan het omzetten van complexe vraagstukken naar concrete oplossingen. We spreken de taal van onze klanten, begrijpen wat er speelt en delen graag onze kennis.

Simpelweg, we brengen onze klanten vooruit door innovatie en continue ontwikkeling. Kom jij bij ons jouw expertise inzetten, vernieuwen en verder leren?

Klik hier en wordt onderdeel van ons team van bevlogen experts.

Link gekopieërd