Ervaring

bruggen bouwen in de technologie

Thersa Schrijver – Managing Consultant

managing consultant

''we hebben elkaar op alle vlakken gevonden, zowel intern als met de klant. Het voelde voor alle partijen alsof we collega’s waren.''

op het terras met de klant: Thersa Schrijver aan de slag bij provincie Overijssel

Thersa Schrijver is managing consultant bij ilionx. Een hele toffe baan! Niet alleen stuurt ze een team van een stuk of tien business consultants aan, ze doet zelf ook diverse projecten. Een daarvan was bij provincie Overijssel. Haar taak was het in goede banen leiden van een Umbraco implementatie, gehost op ons NextGen ACP platform. Hierbij waren niet alleen experts van ilionx betrokken, maar ook specialisten vanuit Novaware, Specialisterren en Accessibility. En natuurlijk de klant. Hoe ging dat allemaal?

Een nieuw Content Management Systeem (CMS) voor Overijssel.nl, dat was de opdracht van de aanbesteding van provincie Overijssel. De vereisten: een open source CMS, voldoen aan de digitale toegankelijkheid en een stevige beveiliging. Daarnaast moest de website een moderne uitstraling hebben en was een gebruiksvriendelijk CMS voor de webredactie een belangrijke voorwaarde. ilionx ontwikkelde, in samenwerking met Novaware en Specialisterren, in een recordtijd een Umbraco CMS. Ondertussen introduceerde ilionx ook Agile werken bij de provincie.

wat heb je geleerd in dit project?

“Ik heb veel geleerd over projecten voor de eindklant. Meer ervaring heb ik op systeem-implementaties voor medewerkers van de klant. Een website is een platform voor gebruikers buiten de klantorganisatie, en daar speelt user experience een grote rol. Daarnaast heb ik gezien dat communicatie heel belangrijk is. Je werkt als projectmanager met veel verschillende experts vanuit verschillende achtergronden en met ieder hun eigen communicatiestijlen. Elkaar écht begrijpen is moeilijk, zeker als er veel mensen bij betrokken zijn.

Ken je dat spelletje van vroeger nog? Doorfluistertje? Dan zei iemand een woord of een zin en werd dat net zo lang door gefluisterd tot er aan het eind iets heel anders werd gezegd. Dat merk je in projecten ook. Interpretatie is alles, en je doet snel aannames vanuit je eigen perspectief, dus daar ben ik heel scherp op geweest. Gelukkig ben ik van nature een bruggenbouwer.

Het is tof om te zien dat klant- en developmentteams elkaar steeds beter gaan begrijpen en dezelfde taal gaan spreken.  Ook heb ik geleerd dat wederzijds begrip een relatie maakt of breekt. Het werd door de klant erg gewaardeerd dat we heel transparant en eerlijk over de verschillende opties waren en goed meedachten.”

welke technologie is gebruikt?

“We werken met het Umbraco CMS. Dat gebruiken we graag omdat het laagdrempelig is voor nieuwe gebruikers en we gemakkelijk kunnen meegroeien met de ontwikkelingen van een organisatie. Zo is Umbraco bijvoorbeeld standaard meertalig en kun je er meerdere websites op draaien. Onze leads hebben hier ook een blog over geschreven. Om aan de hoge security-eisen te voldoen, verzorgen we de hosting van de vernieuwde websites op het Kubernetes platform. Het ilionx NextGen Team is hier verantwoordelijk voor. Tot slot hebben we ons design system ontwikkeld in Figma. Door deze technologieën te gebruiken, kunnen we de website opbouwen in bouwblokjes en kunnen we aanpassingen en toevoegingen direct overal doorvoeren. Dit zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar ook voor consistentie in je website.”

welke skills heb je in kunnen inzetten?

“Mijn eerste dag bij ilionx begon met dit project. Waar ik merk dat ik goed in ben, is structuur bieden. Bijvoorbeeld in het uitwerken van een business case. Door het duidelijk uiteenzetten van de positieve en negatieve punten van verschillende opties, kan je een beslissing ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de voor- en nadelen van een nieuw component. Ik bekijk dat dan vanuit een gebruikersperspectief, een ontwikkelperspectief en kostenperspectief, maar kijk ook naar de instelbaarheid en bruikbaarheid. Kan je het in de toekomst makkelijk zelf aanpassen of heb je daar dan developers voor nodig? Hierdoor bundelen we de verschillende invalshoeken en expertises. Daarbij geef ik dan een advies mee. Op basis van al deze informatie kan de klant een goede keuze maken.”

''de Delivery Manager van ilionx nam wekelijks de tijd om mij te coachen en om samen te sparren''

en hoe faciliteert ilionx jou hierin?

“Bij ilionx heb ik trainingen gevolgd om mijn projectmanagement skills uit te breiden, ook in agile omgevingen. Dat is grappig, want als je agile werkt denk je eigenlijk niet aan een projectmanager, maar je ziet dat dit langzaam aan het veranderen is. Daarnaast nam de Delivery Manager van ilionx wekelijks de tijd om mij te coachen en om samen te sparren. En jezelf ontwikkelen gaat heel makkelijk als je in een gemotiveerd team werkt. We hebben bij ilionx een team dat echt gaat voor de zaak. Het teamgevoel is groot, iedereen staat voor elkaar klaar. Samen gaan we voor de beste oplossing en houden we elkaar scherp.”

hoe ziet de ontwikkeling van Thersa eruit?

wat vond je het leukst aan het project?

“De relatie met provincie Overijssel is echt bijzonder. Uniek hoe goed en gemakkelijk we met elkaar omgingen. Vorige week, een half jaar na de oplevering, zijn we nog met elkaar op het terras gaan zitten. We doen het gewoon omdat we het zo leuk hebben met elkaar. Dat is echt bijzonder, dat heb je niet vaak.”

hoe zou je dit project in één woord omschrijven?

“Ik kies voor: verbinding. We hebben elkaar op alle vlakken gevonden, zowel intern als met de klant. Het voelde voor alle partijen alsof we collega’s waren. Ik ben blij dat we komende jaren nog met elkaar verder kunnen bouwen!”

Business Innovations wordt door ons eenvoudig en begrijpelijk gemaakt. Met plezier werken onze experts samen aan het omzetten van complexe vraagstukken naar concrete oplossingen. We spreken de taal van onze klanten, begrijpen wat er speelt en delen graag onze kennis.

Simpelweg, we brengen onze klanten vooruit door innovatie en continue ontwikkeling. Kom jij bij ons jouw expertise inzetten, vernieuwen en verder leren?

Klik hier en wordt onderdeel van ons team van bevlogen experts.

Link gekopieërd