het zorgproces moet leidend zijn
Mariëtte van Berkum
Business Consultant / projectleider
Mariëtte van Berkum
Business Consultant / projectleider
Mariëtte van Berkum werkt sinds 2019 bij ilionx. Vindt het fijn om vertaler te zijn tussen de dagelijkse zorg en ICT. Houdt niet van voorspelbaar werk.
In de zorg voel ik me echt thuis. Vanaf het allereerste begin als verpleegkundige op de ic en kinder-ic en daarna als waarnemend hoofd van de SEH en hoofd van de couveuse-afdeling. Ik heb veel stappen gezet en deed mijn werk met plezier en inzet. Toch kreeg ik op zeker moment het gevoel dat ik een beetje uitgegroeid was. Daarom greep ik de kans om mee te werken aan de invoering van het VMS-veiligheidsprogramma met twee handen aan. Een uniek project voor het managen van risico’s en doorvoeren van verbeteringen, op initiatief van de zorg zelf. Ik coördineerde een aantal deelprojecten, wat een heel goede les was in denken in processen. Na de afronding van het VMS-project heb ik een aantal jaren met veel plezier als kwaliteitmanager gewerkt.
Op een dag werd ik benaderd door een oud-collega die bij de ICT-afdeling terecht was gekomen en iemand zocht voor het team ICT-adviseurs, iemand die zich kon richten op de afdelingen IC, SEH en de apotheek, en voor de invoering van een nieuw spraaksysteem bij radiologie. ‘Joh, ICT, daar weet ik toch niks van?’, zei ik, maar daar was hij niet van onder de indruk. ‘Kwaliteits- en ICT-processen lijken behoorlijk op elkaar, jij weet hoe het binnen het ziekenhuis loopt en de rest leer je snel genoeg’, zei hij. Zo belandde ik in de ICT en ik was verkocht. Dit wilde ik voortaan doen! Na succesvolle HiX-implementaties bij een gespecialiseerd ziekenhuis en een huisartsenpost, heb ik de keuze gemaakt om te solliciteren bij ilionx als projectleider en business consultant in zorg. Ik werk in een fijn, deskundig team met projectleiders, business consultants en technisch specialisten aan verschillende EPD-projecten bij met name ziekenhuizen. Ik ben nog steeds geen echte techneut, maar ik doorzie wel de consequenties van keuzes, van de hoeveelheid werk voor de eindgebruikers tot de voordelen van een upgrade.
Ik merk dat mensen ontspannen als ze horen dat ik zelf uit de zorgpraktijk kom. Daardoor kan ik de juiste vragen stellen, vinden zij het makkelijker om vragen te stellen en kan ik goed vertalen wat de zorg wil en nodig heeft. Er zijn veel regels en protocollen bijgekomen sinds ik begon, maar mijn overtuiging is dat het zorgproces altijd leidend moet zijn, niet het uiteindelijke IT-product. Dat veel kennis vooral in de hoofden van mensen zit maakt mijn werk prettig complex, al levert het soms frictie op tussen de noodzaak van standaardisering en de vrije ruimte van zorgprofessionals. Doordat ik beide kanten ken en weet bij wie ik terecht kan, kan ik zulke situaties altijd wel oplossen. Ik weet precies wat wel en niet mogelijk is en ik schrik er niet voor terug om te zeggen dat iets gewoon niet kan.
Daarnaast houd ik niet van voorspelbaar werk, ik wil uitdagingen zien. Dat lukt bij ilionx uitstekend, of het nu een nieuw systeem is voor het oncologisch proces of een adviesnota over slim IT-beheer. Rode draad: ICT moet de zorgprofessional ondersteunen en zorgen dat patiënten er echt iets aan hebben. Daar ga ik voor, handen uit de mouwen en oplossen maar. En niet kinderachtig zijn, als er 3000 records handmatig in een systeem moeten worden gezet, ga ik zelf ook een middagje zitten.”