Alle ervaringen

Een techgedreven startup binnen het bedrijf

Rik Opdam

Business Intelligence Consultant

Een techgedreven startup binnen het bedrijf

Werkte voor het waterschap Vechtstromen aan een classificatiesysteem voor documenten. Door machine learning is de handmatige verwerking van tienduizenden documenten nu verleden tijd.

“Je hebt er geen idee van hoeveel verschillende documenten er zijn bij een waterschap. Van onderhoud tot vergunningen en nog veel meer. Al deze documenten werden met de hand geclassificeerd en daar hadden mensen op zeker moment geen zin meer in. Het data science team van Vechtstromen vroeg ons daarom of we hen wilden helpen met de automatisering ervan. Concreet ging het om 10.000 documenten, waarvan er op dat moment enkele honderden waren verwerkt en ondergebracht in 20 categorieën. Met deze documenten hebben we een model getraind dat al bij de eerste run voor 81% accuraat bleek te zijn. Inmiddels is het model zo slim dat er nog maar weinig aan ontsnapt en wordt het overgrote deel van de documenten meteen correct ondergebracht.

Pizza

Ik heb een achtergrond in business intelligence en tekstanalyse fascineert me bijzonder. Het gros van data bestaat immers uit tekst. Ik vroeg me af wat je ermee zou kunnen en ben daar samen met een aantal collega’s in de avonduren mee aan de slag gegaan. Al pizza’s etend bedachten we manieren om met teksten te kunnen ‘rekenen’ en prutsten we aan een model dat daar op een zelflerende manier mee kon werken. Dit model hebben we in eerste instantie uitgetest op de eigen salesafdeling van ilionx. Het leverde hen een dashboard over klanten op met relevante informatie vanuit verschillende bronnen. De vraag van Vechtstromen sloot precies aan bij wat we aan het doen waren. Toen onze ‘hobby’ daardoor een praktische toepassing kreeg, hadden we een echt eureka-momentje. En een blije klant.

Mooie oplossing

Inmiddels is het geen hobby meer en lever ik samen met 4 collega’s de text mining-service als een brede oplossing. De klant uploadt een tekst – dat gaat volledig automatisch en het kan in allerlei formaten zijn, van pdf tot Excel – en de service interpreteert de tekst, schoont hem op, haalt er trefwoorden uit, maakt een samenvatting en stuurt het document voorzien van nieuwe metadata terug naar de klant. Met behulp van named entity recognition kan de toepassing namen herkennen en deze eventueel weglakken, als dat om privacyredenen nodig is. Omdat veel klanten met SharePoint werken zijn we nu bezig om dit in de service te integreren, zodat je alleen maar hoeft aan te geven welke bibliotheken gedaan moeten worden. Het is echt een mooie oplossing voor klanten die veel documenten moeten bewaren of waar tekstanalyse kan helpen bij het nemen van beslissingen op basis van specialistische kennis. Denk bijvoorbeeld aan gemeenten of de gezondheidszorg. Voor elke klant trainen we het model op basis van hun eigen situatie en vraag.

We zijn binnen ilionx eigenlijk een soort startup, zeer techgedreven en altijd op zoek naar business. Ik krijg alle ruimte en vrijheid om te experimenteren, terwijl ik tegelijkertijd kan beschikken over de enorme hoeveelheid kennis die binnen de organisatie aanwezig is. Machine learning ontwikkelt zich in een razend tempo en het is geweldig om daar op deze manier mee bezig te zijn.”

Samen blijven ontdekken en het beste uit jezelf halen

Onze mensen vertellen

Vacatures in mijn vakgebied

Loading

Microsoft Business Intelligence (BI) Consultant (medior)

Vind jij het leuk om data uit te pluizen?

Amsterdam v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Neem jij de vakinhoudelijke leiding op je bij de complexere BI projecten?

Maastricht v Senior

Data Architect

Help jij onze klanten invulling te geven aan een op data gedreven strategie?

Maastricht v Senior

Business Intelligence (BI) Consultant

Impact maken op de business van je klanten?

Zwolle v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Maastricht v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Je helpt onze opdrachtgevers van data tot dashboard!

Utrecht v Senior

Data Engineer

Heb jij ook een passie voor het bouwen van data pipelines?

Amsterdam v Senior

Data Engineer

Je werkt aan uiteenlopende projecten voor een of meerdere ilionx klanten.

Den Bosch v Medior

Traineeship BI

Pas afgestudeerd en wil jij jezelf in een korte periode (verder) tot een Busines...

Utrecht v Junior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Utrecht v Medior

Microsoft Business Intelligence (BI) Consultant

Houd je van snel veranderende omgevingen?

Amsterdam v Senior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Jij kan informatievragen vertalen naar technische oplossingen.

Groningen v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Laat jij onze klant de mogelijkheden van data zien?

Groningen v Senior
Link gekopieërd