Ervaring

data en Pokémon

Niels van Leusden

Business Intelligence Consultant

Niels van Leusden

Business Intelligence consultants zijn veelgevraagd op onze arbeidsmarkt. De vacatures vliegen je om de oren. Maar wat houdt het werk van een Business Intelligence consultant precies in?

Deze vraag probeerden we tijdens de bedrijvencontactdag van de Zuyd Hogeschool in Heerlen te beantwoorden. Als showcase voor een presentatie op deze dag hebben we gewerkt aan een dashboard met als thema Pokémon.

Herkenbare data

Pokémon? Dat lees je goed! Door middel van de visualisatie van Pokémon data konden wij het werk van een Business Intelligence consultant op een laagdrempelige manier laten zien en aantonen hoe interessant het kan zijn om data om te zetten in informatie. Net zoals Pokémon groeien, leren en uiteindelijk sterker worden, wordt ook data volwassener en krachtiger naarmate je het opschoont en verrijkt met andere data. Een verzameling van informatie en de interpretatie hiervan ontwikkelt zich tot kennis. Wanneer je deze toepast in de juiste context verrijk je jezelf met wijsheid. Deze stappen van data naar informatie naar kennis en tot slot nieuwe inzichten ofwel wijsheid worden ook wel gezien als de kernprincipes van het behandelen van data. Op deze manier gaven we indirect het bestaansrecht van Business Intelligence (BI) aan binnen een bedrijf.

Keuzes, keuzes, keuzes

Maar wat doet een BI consultant dagelijks om klanten van zulk soort inzichten en daarmee uiteindelijk kennis te kunnen voorzien? Belangrijk om te beseffen is dat het daadwerkelijk visualiseren van data maar het topje van de ijsberg is in de wereld van dataverwerking. In een steeds sneller bewegende wereld komt data vaker, sneller, groter en gevarieerder binnen via allerlei bronsystemen. De wens van een klant is vaak om uit zulk soort systemen álles zichtbaar te maken. Daar begint het werk van een BI consultant. We adviseren onze klanten om keuzes te maken in dat wat hij of zij wilt zien en helpen ze bij het maken van die keuzes. Als de wensen in kaart zijn gebracht, is het van belang om de binnenkomende data te prepareren. Denk daarbij aan transformaties van datatypes, opschoonwerkzaamheden en kleine reparaties die ervoor zorgen dat we een ‘schone’ dataset overhouden. Deze schone dataset moet in veel gevallen op bepaalde manieren historisch worden bijgehouden en bijgewerkt om ervoor te zorgen dat één versie van de waarheid overeind blijft.

De juiste definities

Als deze basis is gelegd, hebben we een mooi startpunt om verder te gaan werken naar de wensen van de klant of misschien zelfs verschillende klanten. In dit stadium denken we bijvoorbeeld na over wat voor een bepaalde afdeling een definitie kan zijn van het woord ‘omzet’. Dit doen we eveneens weer om ervoor te kunnen zorgen dat er geen appels met peren worden vergeleken en het altijd duidelijk is waarmee gerekend wordt. Cijfers en conclusies die volgen uit ons werk kunnen immers belangrijke fundamenten zijn voor sturing van het grotere geheel. We brengen dus allerlei definities van bepaalde berekeningen in beeld en proberen deze bij elkaar te brengen of besluiten juist heel bewust om deze uit elkaar te houden.

Evolutie van data naar kennis

Van dit soort berekeningen en bedrijfsregels maken we kleinere weergaves van de data om ervoor te zorgen dat de solide basis intact blijft, maar ook om klanten niet te overladen met gegevens. Aansluitend op deze weergaves vindt vaak de presentatie van data plaats. Voor veel opdrachten is dat het eerste moment dat voor een klant zichtbaar wordt wat ons werk oplevert. We gaan de klant nu namelijk meenemen in de evolutie van data naar kennis. Deze kennis kan door de klant worden omgezet in nieuwe bedrijfsinzichten. Je zou bijna kunnen stellen dat klanten van een BI consultant net Pokémon trainers zijn. Waar trainers meer gevechten winnen doordat hun Pokémon evolueren en sterker worden, worden klanten ook krachtiger en slagvaardiger dankzij hun geëvolueerde data.

Herkomst van data

Ondanks het besef dat het geheel aan dataverwerking niet zomaar gebeurt, bestaan er natuurlijk ook gevallen waarin data al een bepaalde maturiteit heeft bereikt of waarin het niet noodzakelijk is om rekening te houden met bepaalde vormen van opslag. In deze gevallen is het sneller mogelijk om data te visualiseren en om te zetten naar belangrijke inzichten. Dit soort situaties zijn afhankelijk van data die voortvloeit uit bronsystemen. In het geval van onze showcase hebben we geen rekening hoeven houden met historische opslag en konden we rekenen op kant en klare tekstbestanden. Hoewel we deze direct in onze rapportagetool (Power BI) zouden kunnen inladen, hebben we besloten ze toe te voegen aan een database in de cloud, zodat de dataset gemakkelijker bereikbaar zou zijn. Vervolgens hebben we vanuit Power BI een connectie gelegd naar onze database en op deze manier de data ingeladen. Hier startte in ons geval al het omzetten van data in visualisaties. Na een start met standaard verzamelingen en selecties, is het ons met een aantal maatwerkberekeningen en -toevoegingen gelukt om een mooie rapportage te maken die ons publiek inzicht gaf in de wereld van Pokémon!

De rapportage is live te bekijken via deze link.

Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt in de wereld van Business Intelligence? Neem dan gerust eens contact op!

Relevante vacatures

Loading

Data Engineer

Samen met jou werken aan onze Data Driven missie!

Den Bosch v Medior/Senior

Data Engineer

Breng jij bij ons digitale data in perfecte synergie?

Amsterdam v Medior/Senior

BI Beheerder

Het beheren van zowel interne als externe BI solutions!

Groningen v Medior/Senior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Utrecht v Medior/Senior

Traineeship Data & AI

Net klaar met je HBO/WO studie? Start in ons Cloud Data & AI Traineeship!

Landelijk v Junior

Azure Data Engineer

Wil jij écht het verschil maken in onze maatschappij?

Groningen v Medior/Senior

Business Intelligence (BI) Consultant

Neem jij de vakinhoudelijke leiding op je bij de complexere BI projecten?

Maastricht v Senior

Data Analytics Engineer

Heb je een talent voor het bouwen van gebruikersvriendelijke dataproducten?

Zwolle v Medior/Senior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Maastricht v Medior

Data Architect

Help jij onze klanten invulling te geven aan een op data gedreven strategie?

Maastricht v Senior

Business Intelligence (BI) Consultant

Je helpt onze opdrachtgevers van data tot dashboard!

Utrecht v Senior

Data Engineer

Heb jij een scherp oog voor innovatie?

Amsterdam v Senior

Traineeship

Ben jij recentelijk afgestudeerd in de richting van IT en wil jij jezelf in een ...

Landelijk v Junior

Azure Data Engineer

De nieuwste technieken, volledig in de cloud en met vakbekwame collega's!

Utrecht v Medior/Senior

Data Engineer

Werk aan projecten die de grenzen van data-innovatie verleggen!

Zwolle v Medior/Senior

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel of stuur me een email.

Gert-Jan van Meer Manager Corporate Recruitment 06 104 93 271 gjvanmeer@ilionx.com

Link gekopieërd