Ervaring

ik ben voorstander van een integrale aanpak

Matthijs Vogt

Dataplatform Architect

Matthijs Vogt

Hoe ben je bij ilionx terechtgekomen?

Ik ben in 2009 meegekomen met een ex-collega van een bedrijf waar ik eerder als ontwikkelaar in het datateam gewerkt had. Hij was samen met een andere ex-collega net begonnen aan het opzetten van de unit bij de vestiging in Groningen. Ik had het bij mijn toenmalige werkgever niet meer zo naar mijn zin en toen ik werd gevraagd greep ik die kans graag. De unit groeide snel, helemaal toen ilionx twee jaar geleden een ander bedrijf overnam. Opeens kwamen er honderden collega’s bij die allemaal aan data deden. Gelukkig stoppen we veel energie in het creëren van een eigen cultuur: stimulerend, laagdrempelig en informeel.

Wat vind jij een echt mooi project?

Ik werk inmiddels een jaar of vijf een aantal dagen per week aan het dataplatform van een energiebedrijf. Ze pakken het in mijn ogen goed aan: eerst een gedegen ontwerp en daarna uitvoeren en verfijnen, in een meerjaren groeipad naar een datagedreven organisatie. We zijn begonnen met het basisplatform en de verschillende tools voor het ontsluiten en veiligstellen van data, het ontwikkelen van het datawarehouse en alles klaarmaken voor gebruik. Daarna zijn we gaan uitbreiden met meer bronnen, data en functionaliteit. Denk aan datakwaliteitscontroles of digitale facturatie. Nu worden er machine learning onderdelen aan toegevoegd. Bijvoorbeeld omdat steeds meer mensen zonnepanelen hebben en het belangrijk is om goed te voorspellen welke teruglevering ze kunnen verwachten. Of, meer commercieel, bij welke marge een klant waarschijnlijk ingaat op een aanbieding. Professioneel vind ik het dus een mooi project, maar ook omdat de samenwerking met de product owner en de teams bij de klant top is.

Hoe zie jij de toekomst?

Data is het nieuwe goud en iedereen wil datagedreven worden. Dat word je niet door alleen technologie toe te passen: een datagedreven organisatie bestaat vooral uit datagedreven mensen. De beste oplossing heeft daarom niet alleen aandacht voor de techniek, maar ook voor organisatiedoelen, governance, datamanagement, change en adoptie: mens, proces en technologie. Meer dus dan het implementeren van business intelligence oplossingen. In die ontwikkeling zitten we volop, van het leveren van handjes tot het leveren van echte waarde. Het betekent dat we als data unit vanaf het begin bij projecten betrokken zijn en samenwerking stimuleren. Met management consultancy en cloud, maar ook met sales en accountmanagers. Ik ben een groot voorstander van zo’n integrale aanpak en vind dat we hier echt een voortrekkersrol in moeten en kunnen vervullen. Ik heb er daarom al in meerdere vestigingen en bij klanten door het hele land over verteld en er ook input over geleverd bij onze vestigingsplannen.

Als je laat zien dat je goede ideeën hebt krijg je verantwoordelijkheid en invloed. Dat ga ik steeds meer waarderen. Natuurlijk kost het tijd, maar die investeer ik graag, want ik krijg er veel energie voor terug. Al zorg ik ook dat ik genoeg tijd overhoud om te drummen bij Steernvanger, een Groningse Indiefolkband. Drummers geven structuur aan muziek, als architect geef ik structuur aan data. Dat klopt dus allemaal mooi.

Vacatures in mijn vakgebied

Loading

Data Engineer

Je werkt aan uiteenlopende projecten voor een of meerdere ilionx klanten.

Den Bosch v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Impact maken op de business van je klanten?

Zwolle v Medior

Data Architect

Help jij onze klanten invulling te geven aan een op data gedreven strategie?

Maastricht v Senior

Microsoft Business Intelligence (BI) Consultant

Houd je van snel veranderende omgevingen?

Amsterdam v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Neem jij de vakinhoudelijke leiding op je bij de complexere BI projecten?

Maastricht v Senior

Data Engineer

Heb jij ook een passie voor het bouwen van data pipelines?

Amsterdam v Senior

Traineeship BI

Pas afgestudeerd en wil jij jezelf in een korte periode (verder) tot een Busines...

Utrecht, Zwolle, Maastricht, G... v Junior

Azure Data Engineer

Wil jij écht het verschil maken in onze maatschappij?

Groningen v Medior/Senior

Azure Data Engineer

Transformeer jij data?

Utrecht v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Maastricht v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Utrecht v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Je helpt onze opdrachtgevers van data tot dashboard!

Utrecht v Senior
Link gekopieërd