Ervaring

ilionx ondersteunt mij in mijn ontwikkeling

Bart van Es

Data Engineer

Na 10 jaar in de Journalistiek zocht ik een nieuwe uitdaging, deze heb ik gevonden als Data Engineer.

Ik heb ruim 10 jaar met veel plezier in de journalistiek gewerkt, maar in 2018 dacht ik: nu heb ik het wel gezien. Steeds min of meer dezelfde verhalen, ik vond het niet meer interessant. Daarom ging ik op zoek naar iets nieuws, een mogelijkheid om weer uitgedaagd te worden. Ik koos voor de opleiding business en data analytics bij de Hogeschool van Amsterdam. Best een gokje, maar het was heel leuk. De groep studenten was enorm gedreven en ik heb veel mensen leren kennen. Na mijn stage heb ik ruim 2,5 jaar als data engineer bij de publieke omroep gewerkt, onder andere door rapportages over kijkcijfers en websitebezoek te automatiseren. Daarna heb ik bewust de keuze gemaakt voor een bedrijf in consultancy, want uiteindelijk wil ik mezelf ontwikkelen door veel verschillende opdrachten te doen bij verschillende klanten. De gesprekken met de manager van ilionx gaven me het vertrouwen dat ik veel kon leren en goed begeleid zou worden. Nu ben ik onderdeel van het team Data Driven in Den Bosch, samen met data-analisten, scientists en engineers.

 

Zijn je verwachtingen uitgekomen?

Tot nu toe zeker. Mijn eerste opdracht was voor een logistieke dienstverlener in de scheepvaart. Ze wilden beter inzicht in hun data om te bepalen of hun processen rendabel waren. Samen met een collega heb ik een dataplatform gebouwd op basis van bestaande bronnen. Daarna hebben we hen geholpen met het inzichtelijk maken van emissies en het vaststellen van energielabels voor hun tankers. Ik vond het een fijne opdracht, we konden heel snel schakelen en de eerste rapportage was binnen een maand klaar. Uiteindelijk heb ik er 9 maanden gewerkt. Vervolgens kreeg ik een opdracht bij een grote uitvoeringsorganisatie van de overheid. We bouwen voor hen een dataplatform op basis van de lakehouse architectuur van Microsoft. Daarmee kunnen ze sneller en beter rapporteren. Bij de opdracht werk ik samen met een andere leverancier en met collega’s van meerdere ilionx-vestigingen, waaronder Microsoft-experts uit Zwolle. Omdat het bedrijf met persoonsgegevens werkt, is hun security erg strikt en hebben we niet altijd toegang tot de ‘echte’ data. De uitdaging is om in een testomgeving toepassingen te ontwikkelen die ook werken op hun productiedata. Bij deze opdracht leer ik weer allemaal nieuwe dingen.

 

Wat leer je bijvoorbeeld?

Geduld, onder andere. Bij deze organisatie verloopt alles wat langzamer dan bij mijn eerste opdracht en er is meer afstemming nodig. Dat snap ik, ze werken nu eenmaal om privacygevoelige gegevens. Het einddoel bij deze klant is om te zorgen dat ze het op zeker moment zelf kunnen, volgens het principe voordoen, meedoen, zelf doen. Daarom werken we in teams waar ook data engineers van de klant onderdeel van zijn. Wij zorgen dat de data door de OTAP-straat gaan en werken gestructureerd volgens de Medaillon-architectuur. Daarbij verzamelen we eerst de brondata (brons) en zetten deze klaar in Delta Tables. Vervolgens maken we de data gereed voor ad-hoc queries (zilver) en Power BI (goud), onder andere met Dataflows en PySpark Notebooks. Dit doen we zowel voor hun bedrijfsvoering, IT en HR, als voor hun primaire proces. Complexe, maar interessante materie.

 

Helpt ilionx je bij jouw ontwikkeling?

Ik leer al veel van de opdrachten die ik doe, maar daarnaast heb ik, net als iedereen bij ilionx in Den Bosch, een leerplan: aan het begin van het jaar wordt bekeken wat je wilt bereiken en wat je daarvoor moet doen. Naast je eigen belangstelling speelt de vraag uit de markt daarbij ook een rol, maar daar maar ik me weinig zorgen over. Er is erg veel vraag naar data engineers! Behalve trainingen word je gecoacht door een collega. Tot slot werken we, naast opdrachten voor klanten, in het team ook aan de ontwikkeling van nieuwe proposities. Dat doen we op basis van OKR’s, Objectives and Key Results. Zo denken we bijvoorbeeld na over onderwerpen als LLM’s (ChatGPT) of sustainability reporting. Dat laatste vind ik belangrijk en nuttig, daarom vind ik het niet erg om er naast mijn werk tijd aan te besteden. Ik beken eerlijk: voordat de recruiter van ilionx contact met me opnam, had ik nog nooit van het bedrijf gehoord. Maar het is tot nu toe helemaal uitgepakt zoals ik gehoopt had.

Relevante vacatures

Loading

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Maastricht v Medior

Business Intelligence (BI) Consultant

Je helpt onze opdrachtgevers van data tot dashboard!

Utrecht v Senior

Data Engineer

Breng jij bij ons digitale data in perfecte synergie?

Amsterdam v Medior/Senior

Data Architect

Help jij onze klanten invulling te geven aan een op data gedreven strategie?

Maastricht v Senior

Azure Data Engineer

De nieuwste technieken, volledig in de cloud en met vakbekwame collega's!

Utrecht v Medior/Senior

Data Engineer

Werk aan projecten die de grenzen van data-innovatie verleggen!

Zwolle v Medior/Senior

Data Engineer

Heb jij een scherp oog voor innovatie?

Amsterdam v Senior

Data Engineer

Samen met jou werken aan onze Data Driven missie!

Den Bosch v Medior/Senior

Business Intelligence (BI) Consultant Healthcare

Wil jij werken aan vooruitstrevende BI-projecten binnen de gezondheidszorg?

Utrecht v Medior/Senior

Business Intelligence (BI) Consultant

Neem jij de vakinhoudelijke leiding op je bij de complexere BI projecten?

Maastricht v Senior

BI Beheerder

Het beheren van zowel interne als externe BI solutions!

Groningen v Medior/Senior

Traineeship Data & AI

Net klaar met je HBO/WO studie? Start in ons Cloud Data & AI Traineeship!

Landelijk v Junior

Data Analytics Engineer

Heb je een talent voor het bouwen van gebruikersvriendelijke dataproducten?

Zwolle v Medior/Senior

Azure Data Engineer

Wil jij écht het verschil maken in onze maatschappij?

Groningen v Medior/Senior

Bij ilionx geloven we in de kracht van samenwerking! We hebben een landelijke dekking met inmiddels 14 kantoren die regionaal met elkaar samenwerken!

Bram Köhler IT Recruiter +31 6 86 55 18 24 bkohler@ilionx.com

Link gekopieërd