Ervaring

je moet het leuk vinden om te leren

Maartje van Gelder – Business Intelligence Consultant

Business Intelligence Consultant

"Mijn beeld van consultancy was een eenzame expert die bij een organisatie een probleem komt oplossen. Gesprekken met ilionx-medewerkers hielpen me direct van dat idee af.''

Sinds juni 2023 werk ik voor ilionx. Tot dat moment had ik met name voor startups gewerkt en het was best spannend om de overstap te maken. Mijn beeld van consultancy was een eenzame expert die bij een organisatie een probleem komt oplossen. Gesprekken met ilionx-medewerkers hielpen me van dat idee af. Ze vertelden dat je altijd onderdeel bent van het team bij de klant. Nu ik met mijn eerste opdracht bezig ben, is dat inderdaad wat ik ervaar.

hoe zag je eerste maand eruit?

Ik zat niet direct op een opdracht en heb die tijd gebruikt om de organisatie en mijn collega’s te leren kennen. Daarbij had ik het geluk dat er in die maand een aantal events plaatsvonden. Zo was er een barbecue van mijn Amsterdamse vestiging en in Arnhem organiseerden collega’s de Data&AI-Days. Die laatste waren inspirerend, met leuke sprekers vanuit zowel ilionx als daarbuiten over data- en AI-gerelateerde onderwerpen. Daarnaast bestond mijn onboarding uit digitale informatiesessies over onder andere HR, interne communicatie en pensioen.

Met mijn manager heb ik in het begin praktische zaken doorgenomen en hij gaf tips om me op weg te helpen. Daarna wordt verwacht dat je er zelf op uittrekt. Ik ben op meerdere plekken langsgegaan om me voor te stellen, vragen te stellen over trainingen of certificaten en kennis te maken met collega’s, waaronder die van sales. Dat was zinvol, want zij hebben me mijn eerste opdracht bezorgd. Bij een bedrijf dat glasvezelnetwerken aanlegt, werk ik nu met 2 ilionx collega’s aan hun datahuishouding.

waar bestaat je opdracht uit?

Allereerst het begrijpen van de business. Daarnaast werk ik nu concreet aan twee zaken: een maandelijks dashboard voor hun B2C-activiteiten en het inzichtelijk maken van het datamodel en de data lineage. Eerst alleen voor de data die gebruikt wordt in Tableau, maar uiteindelijk voor het hele datawarehouse. Ik wist niets van glasvezel, dus ben meteen vol in de materie gedoken. Dat zit in mijn karakter, ik wil alles begrijpen en ik word blij als ik dingen mag uitzoeken en puzzels mag oplossen.

De IT-manager van de klant had een Trello-board voor me gemaakt met allerlei informatie. Van de tools die ze gebruiken tot aan websites met gedetailleerde informatie over glasvezel. Mijn ilionx collega’s vroeg ik om me mee te nemen in het datawarehouse en de dashboards en met al deze info ben ik aan de slag gegaan. Met als doel om een goed beeld van de inhoud en context te krijgen heb ik processen uitgetekend, veel gelezen en veel vragen gesteld.

hoe past deze opdracht bij je?

Eigenlijk perfect! Ik weet nog niet zeker welke richting ik op wil (data engineering of meer de business kant) en bij deze opdracht is alles aanwezig om dat te ontdekken. De afgelopen jaren heb ik diverse stappen gezet richting het werken met data, waaronder het volgen van de opleiding Data & AI bij Techionista Academy. Deze opdracht sluit hier inhoudelijk en professioneel naadloos op aan. Dat vind ik fijn aan ilionx: ze doen hun best om opdrachten te vinden die bij jou als persoon en je ontwikkeling passen. Die betrokkenheid zie je ook in andere dingen terug.

wat spreekt je vooral aan in het werken bij ilionx?

Aan de ene kant de vrijheid en het vertrouwen dat je krijgt. Je moet het daarom wel leuk vinden om te leren en initiatief te nemen. Op dag 1 van de opdracht dacht ik: ik snap er niks van en ik kan niks, maar ilionx geeft me alle gelegenheid om wat ik aan theorie heb geleerd om te zetten naar de praktijk. Aan de andere kant vind ik het fijn om met ilionx-collega’s samen te werken en dat zij me overal bij willen helpen. Ik ben erg blij met mijn stap naar consultancy, het voelt als de juiste keuze op het juiste moment.

afgeronde projecten als B.I. Consultant:
  • Tableau Dashboard
  • Dashboard optimalisatie met SQL
  • Data lineage
  • DWH updates in ADF
"Dat zit in mijn karakter, ik wil alles begrijpen en ik word blij als ik dingen mag uitzoeken en puzzels mag oplossen.''

data analytics wordt door ons eenvoudig en begrijpelijk gemaakt. Met plezier werken onze experts samen aan het omzetten van complexe vraagstukken naar concrete oplossingen. We spreken de taal van onze klanten, begrijpen wat er speelt en delen graag onze kennis.

Simpelweg, we brengen onze klanten vooruit door innovatie en continue ontwikkeling. Kom jij bij ons jouw expertise inzetten, vernieuwen en verder leren?

Klik hier en wordt onderdeel van ons team van bevlogen experts.

Link gekopieërd